A.R.A. Piemonte
Associazione Regionale Allevatori Piemonte
 

Pubblicazioni tecnico-scientifiche

2016


53. Giaccone D.; Revello Chion A.; Galassi L.; Bianchi P.G.; Battelli G.; Coppa M.; Tabacco E.; Borreani G. Effect of milk thermisation and farming system on cheese sensory prifile and fatty acid composition. International Dairy Journal 59 (2016) 10-19  pdf.png

 

52. Borreani G.; Coppa M.; Tabacco E.; Comino L.; Revello Chion A.; Giaccone D. 2016. Valorizzare la filiera del latte con gli acidi grassi. Stalle da Latte, supplemento a L’Informatore Agrario. 12/2016 pdf.png

 

51. Tabacco E.; Comino L.; Revello Chion A.; Borreani G. 2016. Sistema foraggero dinamico: una scelta vincente. Stalle da Latte, supplemento a L’Informatore Agrario. 6/2016 pdf.png

 

2015


 

49. Comino L.; Righi F.; Coppa M.; Quarantelli A.; Tabacco E.; Borreani G. 2015. Relationships among early lactation milk fat depression, cattle productivity and fatty acid composition on intensive dairy farms in Northern Italy. Italian Journal of Animal Science 2015



 

48. Coppa M.; Ferlay A.; Borreani G.; Revello Chion A.; Tabacco E.; Tornambé G.; Pradel P.; Martin B. 2015. Effect of phenological stage and proportion of fresh herbage in cow diets on milk fatty acid composition. Animal Feed Science and Technology 2015 


 

47. Tabacco E.; Giaccone D.; Revello Chion A.; Comino L.; Borreani G. 2015. Erba medica, scelta ideale per il greening. L’Informatore Agrario. 1/2015 pdf.png


2014


46. Comino L.; Tabacco E.; Righi F.; Revello Chion A.; Quarantelli A.; Borreani G. 2014. Effects of an inoculant containing a Lactobacillus buchneri thatproduces ferulate-esterase on fermentation products, aerobic stability, and fibre digestibility of maize silage harvested at different stages of maturity. ANIMAL FEED SCIENCE AND TECHNOLOGY 198, 94-10 pdf.png


45. Valperga T. 2014. A sostegno della qualità italiana. Agire sulle filiere valorizzando i dati raccolti in allevamento. Eventi, Anno 7, n° 59 pdf.png

44. G. De Luca. 2014. Rimettiamo le vacche al centro. L’Allevatore, 5-19 Marzo 2014 PDF

 

43. Coppa M., Revello Chion A.Giaccone D., Comino L., Tabacco E., Borreani G., 2014. Use the milk fatty acid composition to authenticate cow diets. Proc. 25th General Meeting of the European Grassland Federation, 07 – 11 settembre 2014, Aberystwyth,Wales,UK, (ISBN: 978-0-9926940-1-2) 19, 668-670.

 

42. Giaccone D., Coppa M, Revello-Chion A., Galassi L., Bianchi P, Tabacco E, Borreani G., 2014. Sensory characteristics and fatty acid composition of Raschera PDO cheese according to the production system. In: Forage resources and ecosystem services provided by mountain and Mediterranean grasslands and rangelands, Options Mediterranéennes, 109, 297-300.

 

41. Coppa M., Revello Chion A., Giaccone D., Ferlay A., Tabacco E., Borreani G., 2014. Comparison of near and medium infrared spectroscopy to predict fatty acid composition on fresh and thawed milk. FOOD CHEMISTRY 150, 49-57. (I.F. 2013 = 3.259).

 

40. Cavallarin L.; Antoniazzi S.; Giaccone D.; Tabacco E.; Borreani G. 2014. Transfer of aflatoxin M1 from milk to ripened cheese in three Italian traditional production methods. FOOD CONTROL 38:174-177 

 

 

2013 

 

39. Tabacco E.; Bisaglia C.; Revello Chion A.; Borreani G. 2013. Assessing the effect of securing bales with either polyethylene film or netting on the fermentation profiles, fungal load, and plastic consumption in baled silage of grass-legume mixtures. APPLIED ENGINEERING IN AGRICOLTURE 29:795-804 

 

38. Giaccone D.; Revello Chion A.; Borreani G.; Tabacco E. 2013. Aflatossina nel latte, Un problema “matematico”. L’Allevatore. 5-2 Marzo 2013 PDF

 

37. Coppa M., Revello Chion A.Giaccone D., Tabacco E., Borreani G., 2013. Effects of pasture characteristics and farming practices on fatty acid profile of pasture-derived milk. Proceedings of the 17th Meeting of the FAO-CIHEAM Mountain Pasture Network - Pastoralism and ecosystem conservation, 5-7 June 2013, Trivero, Italy, pp. 27-30. ISBN 978-88-908636-2-2.

 

36. Borreani G.; Coppa M.; Revello Chion A.; Comino L.; Giaccone D.; Ferlay A.; Tabacco E. 2013. Effects of different feeding strategies in intensive dairy farming systems on milk fatty acid profiles, and implications on feeding costs in Italy. JOURNAL OF DAIRY SCIENCE 96:6840-6855  pdf.png

 

2012

 

35. Borreani G., Tabacco E.; Cavallarin L.; Giaccone D. 2012. Monitoraggio e contaminazione del latte e trasferimento dell'AFM1 nei formaggi. Supplemento n° 77 dei Quaderni della Regione Piemonte - Agricoltura pdf.png

 

34. Borreani G., Tabacco E.; Cavallarin L.; Antoniazzi S.; Giaccone D.; Arru R. 2012. Le aflatossine nella filiera latte, un problema sempre in agguato: punti critici e indicazioni per il contenimento del rischio. Supplemento n° 77 dei Quaderni della Regione Piemonte - Agricoltura pdf.png

 

33. Revello-Chion A., Tabacco E., Battelli G., Righi F., Quarantelli A., Giaccone D., Borreani G., 2012. Effects of fresh forage inclusion in diet of high performance dairy cows on milk production and composition. Proc. 24th General Meeting of the European Grassland Federation, 03 – 07 giugno 2012,Lublin,Poland, (ISBN: 978-83-89250-77-3) 17, 405-407.

 

32. Borreani G., Meda P.M.; Tabacco E.; Nucera D.; Morra P.; Grassi M.A. 2012. Incidenza e livello di contaminazione da Listeria monocytogenes negli insilati aziendali e ripercussioni sulle produzioni lattiero casearie nella filiera del Gorgonzola DOP. Supplemento n° 77 dei Quaderni della Regione Piemonte - Agricoltura pdf.png

 

31. Valperga T.; Giaccone D.; Gramaglia M.; G.; Comba G.; Carbone A.; Aceto P.; Bessolo P.L.; Cumino P. 2012. Progetto FRESCOLAT: monitoraggio dei distributori di latte crudo sul territorio piemontese. Supplemento n° 77 dei Quaderni della Regione Piemonte - Agricoltura pdf.png

 

30. Valperga T.; Bernardi P.; Giaccone D.; Gramaglia M.; Marello G.; Comba G.; Garosi M.; Carbone A.; Ramero S.; Chiappetta G.; Armando G.; Aceto P.; Bessolo P.L.; Cumino P. 2012. Progetto BOVILAT: analisi della qualità del latte bovino prodotto in Piemonte. Supplemento n° 77 dei Quaderni della Regione Piemonte - Agricoltura pdf.png

 

2011 e oltre

 

 

29. Borreani G.; Tabacco E.; Galassi L.; Bianchi P.G.; Zapparoli G.A.; Giaccone D. 2010. Caratteristiche organolettiche del Grana Padano DOP prodotto in Piemonte. Quaderni della Regione Piemonte pdf.png

 

28. Battaglini L.M.; Cornale P.; Lussiana C.; Tassone S.; Tarantola M.; Mellano S.; Arru R.; Castellina C.; Giaccone D. 2012. Impiego dei prodotti fitoterapici nell’alimentazione dei bovini da latte e da carne. Innovazione e sperimentazione in agricoltura – supplemento al n. 77 dei Quaderni della Regione Piemonte – Agricoltura.

 

26. Revello Chion A., Battelli G., Giaccone D., Tabacco E., Borreani G., 2011. Fatty acid profile of Raschera PDO cheeses produced by different cheese factories during winter and summer. Proc. 10th International Meeting on Mountain Cheese, 14-15 Settembre 2011, Dronero (CN) Italy, 53-54.

 

25. Galassi L., Bianchi P., Giaccone D.Revello Chion A., Tabacco E., Borreani G., 2011. Sensorial characterization of Raschera PDO cheese produced by different cheese factories in the production area. Proc. 10th International Meeting on Mountain Cheese, 14-15 Settembre 2011, Dronero (CN) Italy, 25-26.

 

24. Tabacco E.; Piano S.; Revello Chion A.; Borreani G. 2011. Effect of Lactobacillus buchneri LN4637 and Lactobacillus buchneri LN40177 on the aerobic stability, fermentation products, and microbial populations of corn silage under farm conditions. JOURNAL OF DAIRY SCIENCE 94 :5589–5598 

 

23. Revello Chion A., Battelli G., Giaccone D., Peiretti P.G., Tabacco E., Borreani G., 2011. The effects of different conserved forages on fatty acid profile and terpene composition of cow milk in Alpine dairy production. Proc. 16th Symposium of the European Grassland Federation, 29-31 agosto 2011, Grumpenstein, Austria, 16, 172-174.

 

22. Revello Chion A., Battelli, G., Giaccone D., Peiretti P.G., Tabacco E., Borreani G., 2010. Seasonal variation of fatty acid in milk of intensive and estensive dairy systems in Northern Italy. Proc. 23rd General Meeting of the European Grassland Federation, 29 agosto – 2 settembre 2010, Kiel, Germany, 15, 613-615.

 

21. Borreani G., Tabacco E., Giaccone D., Pellegrin M., Brasca M., Lodi R., Todesco R., Battelli, G., Peiretti P.G., Galassi L., Bianchi P., 2010. Esempio di filiera produttiva del Raschera DOP in zona montana. Quaderni della Regione Piemonte, Anno XIV, 67, 47-50.


20. Revello Chion A.; Tabacco E.; Giaccone D.; Peiretti P.G.; Battelli G.; Borreani G. 2010. Variation of fatty acid and terpene profiles in mountain milk and ‘‘Toma piemontese” cheese as affected by diet composition in different seasons. JOURNAL FOOD CHEMISTRY 121: 393–399 

 

19. Cavallarin L., Antoniazzi S., Giaccone D., Tabacco E., Borreani G., 2009. Transfer of aflatoxin M1 from milk to cheese in two Italian traditional cheese production methods. Proc. 2nd International Congress: Novel Technologies and Food Quality, Safety and Health, 27-29 aprile 2009, Girona, Spain, 128.

 

18. Borreani G.; Tabacco E.; Cavallarin L.; Antoniazzi S.; Manassero D.; Zanoni C.; Giaccone D. 2008. Dal latte al formaggio aflatossine sotto controllo. L’informatore Agrario. 46/2008 PDF

 

17. Borreani G.; Tabacco E.; Zapparoli G.A.; Galassi L.; Bianchi P.G.; Arru R.; Giaccone D.; Peiretti P.G.; 2008. Filiera Grana Padano: influenza dell’alimentazione e dell’areale di produzione sulle caratteristiche organolettiche del formaggio. Quaderni della Regione Piemonte n° 44 pdf.png

 

16. Borreani G.; Tabacco E.; Giaccone D.; Arru R.; Peiretti P.G.; Cavallarin L. 2008. Influenza del deterioramento aerobico degli insilati di mais sulla qualità del latte destinato alla caseificazione di Grana Padano. Quaderni della Regione Piemonte n° 40 pdf.png

 

15. Tabacco E.; Borreani G.; Giaccone D.; Contestabile G. 2008. Realizzazione del fieno-silo per la valorizzazione delle risorse prative alpine e la produzione di formaggi di qualità Parte I. Epoca di taglio, tipologia e qualità di conservazione dei foraggi. Quaderni della Regione Piemonte n° 43 pdf.png

 

14. Borreani G.; Tabacco E.; Piano S.; Giaccone D.; Cavallarin L.; Antoniazzi S. 2007. Il Silomais. Guida pratica - un manuale sulla corretta gestione degli insilati di mais nell'azienda zootecnica. Supplemento al n° 54 dei Quaderni della Regione Piemonte - Agricoltura  pdf.png

 

13. Borreani G.; Giaccone D.; Mimosi A.; Tabacco E. 2007. Comparison of Hay and Haylage from Permanent Alpine Meadows. JOURNAL OF DAIRY SCIENCE 90:5643–5650 

 

12. Borreani G., Giaccone D., Tabacco E., 2006. The role of high quality forages in Alpine dairy production over winter. Proc. 21th General Meeting of the European Grassland Federation, 3-6 aprile 2006, Badajoz, Spain, 11, 463-465.

 

11. Masoero, G., Peiretti, P.G., Battelli, G., Bergoglio, G , Borreani, G., Giaccone D., Tabacco, E., 2005. NIR analysis of capillary butterfat in correlation with fatty acid composition of milk and cheese. Atti XVI Congresso Nazionale Associazione Scientifica di Produzione Animale, 28-30 giugno 2005, Torino. Abstract su: Italian Journal of Animal Science, 4, No. Supplement 2, 282

 

10. Borreani G., Tabacco E., Arru R., Giaccone D., Peiretti P.G., Battelli G., Masoero, G., 2005. Realizzazione del fieno-silo per la valorizzazione delle risorse prative alpine e la produzione di formaggi di qualità. Parte III. Componente lipidica e terpenica del latte e dei formaggi. Quaderni della Regione Piemonte, Anno IX, 46, 29-32.

 

9. Borreani G., Tabacco E.,Giaccone D., Peiretti P.G., Battelli G., Masoero, G., 2005. La qualità del latte e dei formaggi dipende dai foraggi utilizzatiProfessione Allevatore, 22, (6), 12-13.

 

8. Battelli G.; Borreani G.; Tabacco E.; Peiretti P.G.; Giaccone D. 2004. Terpens in milk adn Toma cheese in different forage diets an alpine valley. Cheese Art - 6° International Meeting on Mountain Cheese, Ragusa. pdf.png

 

7. Battelli G.; Borreani G.; Tabacco E.; Peiretti P.G.; Giaccone D. 2004. Terpeni del latte e dei formaggi in diverse condizioni di alimentazione in una valle alpina. Caseus, n°5 settembre/ottobre 2004 pdf.png 6.

6. Borreani G.; Tabacco E. 2004. Per un latte senza aflatossine meglio analizzare gli alimenti. L’informatore Agrario. 2/2004PDF

 

5. Masoero G.; Peiretti P.G.; Battelli G.; Bergoglio G.; Borreani G.; Giaccone D.; Tabacco E. 2004. Caratterizzazione di formaggi di montagna mediante tecniche NIRS e gascromatografia. Atti I Simposio Italiano di Spettroscopia nel Vicino Infrarosso, 15-16 giugno 2004 Lodi, Istituto Sperimentale Caseario di Lodi, Italy.


4. Valperga T.; Gianaria M.; Zeppa G.; Arru R. 2004. Qualità del latte - Come determinare il contenuto di caseine. Quaderni della regione Piemonte – Agricoltura. Volume 8 (44) 28-30.

 

3. Giaccone D.; Borreani G.; Tabacco E. 2003. Il pascolo è una risorsa: ma attenzione a non arrivare in ritardo. Professione Allevatore n° 38/2003

 

2. Borreani G., Battelli G., Giaccone D., Masoero G., Peiretti P.G., Tabacco E., 2003. Conjugated linoleic acid (CLA) and 12-methyltridecanoic acid content of cheeses produced in winter and summer in alpine environment. Proc. 5th International Meeting on Mountain Cheese, 11-12 Settembre 2003, Areches – Beaufort, France, 32-33

1. Borreani G., Tabacco E.; Cavallarin L. 2003. Contaminazione da micotossine negli insilati di mais. L’Informatore Agrario. 31/2003 PDF

 

27. Borreani G., Revello Chion A., Tabacco E., Quarantelli A., Righi F., Arru R., Giaccone D.Valperga T., 2011. Valorizzazione dei foraggi di elevata qualità nell’alimentazione di vacche Frisone. Quaderni della Regione Piemonte, Anno XV, 75, 46-49.

 

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